Okuma Yazma Hazırlık



Okuma Yazma Hazırlık

Küçük ya da büyük gruplar halinde gerçekleştirilmesi önerilen etkinliklerimizdendir. Çocukların ilgi ve gelişim özellikleri dikkate alınarak bireysel olarak da hazırlanabilir.Bireysel çalışmalara ihtiyaç duyan öğrencilerde başarı oranını arttırmak için ara ara oyunlaştırılarak verilmesi daha uygundur. Öğrencilerimden bir tanesi kendini ifade etmekte zorlanıyor, utanıyor, bildiklerini bizimle paylaşmıyordu. Verilen bire bir eğitim ve grup çalışmasıyla bu problemi kısa sürede çözdük. Günlük yaşam becerileri, arkadaşlarının isimleri, her kelimenin baş harfleri ile kelime bulma oyunları öğrencimin davranışı kazanmasını hızlandırdığını gözlemledim. İlköğretime hazırlık çalışmaları; çocukların anaokuluna devam ettiği süre boyunca (3-5 yaş) sosyal-duygusal, fiziksel, bilişsel, dil ve öz bakım becerileri gibi tüm alanlarda eşit şekilde desteklendiği çalışmaların bir bütünüdür. Bu alanda yapılacak çalışmalar çocuğun anaokuluna başladığı ilk günden itibaren tüm gelişim alanlarını kapsamalı ve birbiri üzerine eklenerek gitmelidir. Kolaydan zora doğru, basitten karmaşığa doğru bir yol izlenmelidir. Hayatımızdaki her şeyin bir algoritması olduğunu kabul edersek, Çocuklarımıza bilgiyi öğrenmelerini öğretmek daha kolay olacaktır. Çocuğun bir beceriyi tam anlamıyla kazanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç vardır. Bizim amacımız bu bilgilere nasıl ulaşacaklarını, nerede kullanacaklarının temelini öğretmek olmalıdır. Başka bir deyişle, ilköğretime hazırlık çalışmaları genel anlayışın aksine, sadece anasınıflarında okuma-yazmaya hazırlık etkinlikleri içinde yapılan bir senelik çalışmalar değildir. 3-5 yaş programının bütünü aynı zamanda ilköğretime hazırlık programıdır. Okuma yazma deyince aklımıza eline kitap alıp okuyacak ve yazacak bir eğitimden bahsetmiyoruz.Harfleri tanıma, harflerle kelime türetme, harf oyunları oynama, saklanan, eksilen harfleri bulma oyunları ile okuma yazmaya hazırlık demektir. Okul olgunluğu ancak bu şekilde kazanılabilir.
Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları ilköğretime hazırlık çalışmalarının içerisinde yer alan ve çocukların ilköğretime geçişini kolaylaştırmak, hazır bulunuşluluk düzeylerini artırmak amacıyla yapılan etkinliklerdir. Kesinlikle okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır. Programda okuma ve yazma öğretimi yoktur.


Okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları sadece masa başında yapılan kitap/kavram/çizgi çalışmaları olarak değerlendirilmemelidir. Aksine, bu çalışmalar birçok farklı etkinlik türü ile (sanat, drama, müzik, oyun vb.) gerçekleştirilmelidir.
Okul öncesi eğitimde amaç, çocuklara okuma ve yazma öğretmek değil onların ilköğretimde okuma ve yazmayı hızlı öğrenebilmesi için gereken ön becerileri kazandırmaktır. Çocukların öncelikle, okuma-yazmanın gerekliliği ve gerçek yaşam ile ilişkisini anlamaları önemlidir. Bir kitabın hangi tarafından çalışılması gerektiği, dilimizi etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmelerini, kendilerini rahat ifade edebilmelerini desteklemektedir. Böylece çocukların, okuma-yazmaya ve okula karşı olumlu bir algı geliştirmeleri desteklenecektir. Okuma-yazma için farkındalık yaratmak ve heveslendirmek yapılacak çalışmaların amacına ulaşabilmesi açısından son derece önemlidir. Seçilen etkinliklerin çocukların gerçekten öğrenmelerine zemin hazırlayacak bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

Hızlı iletisim
  • 04582117580
  • 05056773800
  • info@ozelerdalsenturkanaokulu.com
Bizimle İletişime Geçin
Hızlı iletisim

Whatsapp Destek

TUĞBA GÜVEN

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?